Hvad er en enkeltmandsvirksomhed?

Sponsoreret indhold:

Hvis du går rundt med overvejelserne omkring at starte selvstændigt, finder du ud af forholdsvis tidligt i forløbet, at du skal have kendskab til de forskellige virksomhedsformer der findes i Danmark. Her kan du få en forståelse for den mest anvendte virksomhedstype for mindre virksomheder.

Enkeltmandsvirksomhed er en virksomhedstype

Fra man får en forretningsidé til at man er i gang med at være selvstændig erhvervsdrivende, er der ikke mange steps imellem. Det er derfor en god idé at begynde at overveje hvilken virksomhedstype der vil være bedst egnet for dig. Mange nystartede virksomheder ser enkeltmandsvirksomhed, som en god virksomhedstype for dem.

I Danmark anvendes der hovedsageligt disse tre former for virksomhedstyper:

  •         Enkeltmandsvirksomhed
  •         ApS (Anpartsselskab)
  •         A/S (Aktieselskab)

Ingen krav til startkapital ved en enkeltmandsvirksomhed

Der er i nogle få tilfælde stadig nogle andre former for typer, men disse er ved at blive udvandet og er derfor ikke relevante at kende til, når du skal tage stilling til, hvilken type virksomhed der egner sig bedst til dig og dit formål.

Den største årsag til at nye virksomheder vælger at etablere en enkeltmandsvirksomhed er fordi, at der ikke er noget krav om en startkapital. Startkapitalen er pt. 40.000 kroner for et ApS og et A/S 400.000 kroner. Dette er mange penge der skal kunne findes før at showet går løs og indtægterne begynder at kunne rulle ind.

Ejere af enkeltmandsvirksomheder hæfter personligt

En enkeltmandsvirksomhed kan desuden for mange virke lettere at forstå regnskabsmæssigt og i forhold til at lønne dig selv, er det hele også lidt simplere. Der er dog en hage ved enkeltmandsvirksomhed, som med alt andet og det er, at der hæftes personligt, hvis virksomheden ikke kan klare sig.

I et selskab som ApS eller A/S vil du ikke hæfte personligt og dine kreditorer kan derfor ikke kræve at du går fra hus og hjem, for at betale det du evt. har udestående.